TIT Budapesti Planetárium

Koordináták

47.476893° É.

19.101161° K.

A Planetárium a tudományos ismeretterjesztést szolgálja immár több, mint 35 éve: épületét 1977. augusztus 17-én adták át – hosszas előkészületek után – a Népligetben. Első csillagászati műsorát augusztus 20-án tekinthette meg a nagyközönség. Az intézmény azóta is az „összekötő híd” szerepét tölti be a csillagász és a nagyközönség között. Jellegét tekintve inkább színháznak mondható.

Cím: Budapest X. ker. Népliget (A Hell Miksa sétány közelében)

Honlap: www.planetarium.hu

e-mail: planetarium@planetarium.hu

Telefon: +36 1 263-1811

A Planetárium irodaépületének bejárati ajtaja felett függőlegesen elhelyezett napóra vörösréz lemezből készült, krómozott fém vonalakkal és számokkal. A fekvő téglalap alakú számlap mérete 150 x 80 cm. Árnyékvetője nem pálca vagy lemez, hanem gömb. Ennek árnyéka ugyanis nemcsak a nappali óráknak megfelelően, balról jobbra halad a számlapon, hanem a téli napfordulótól a nyáriig felülről lefelé. A Nap magasságának évszakos változása teszi lehetővé, hogy az óra ne csak a nappali órákat jelezze (helyi időben), hanem a hónapokat is. Ez utóbbiakat a napóra számlapján nem a hónapok neve vagy száma, hanem hagyományos állatövi jele tünteti fel. A hónapok dekoratív hiperbola – ill. egyenes – alakú vonala mentén az árnyék a megfelelő hónapok kb. 21. napjának helyzetét mutatja. A két szélső helyzetű – tehát június 21-nek, ill. december 21-nek megfelelő – hiperbola-vonal kivételével a többi görbe két-két hónapnak felel meg. (Azonos vonalon halad a Nap árnyéka pl. áprilisban és augusztusban – ezt a görbe Ikrek és Oroszlán jele szemlélteti.) Az óravonalak számozása kettős. Felül, tehát az őszi-téli időszakban a napóra a helyi idő óráit mutatja, míg az alsó számozás a nyári időszámításnak megfelelően a fentinél 1-1 órával nagyobb.

Sem az óravonalak, sem a hónapok vonalai nem szimmetrikusak a számlap középvonalára.

Ez azért van így, mert az épület fala nem pontosan dél felé néz, hanem síkja a kelet-nyugati iránytól 9o 15’-cel eltér északnyugat felé. A lendületes vonalak hálózatának aszimmetriája azonban nem zavaró, sőt érdekesnek, esztétikusnak mondható.A hagyományoknak megfelelően a napórákat bölcs – általában lantin nyelvű – mondásokkal látták el. Ezek az idő múlására, a mulandóság figyelmeztették a szemlélőket.

A Planetárium napóráján látható két jelmondat is ezt a célt szolgálja: CARPE DIEM („szakítsd le” – vagyis használd ki – a napot, „élj az idővel”; Horatius), az UTIMA LATET jelentése pedig: az utolsó rejtőzik, ez vonatkozhat az első jelmondat napjára és az árnyékvető által mutatott órára is.

Az árnyékvető gömbje – hogy az óra a korszerűségnek is eleget tegyen – az emberiség első mesterséges holdjának, a Szputnyik 1-nek kicsinyített mása.

A napórát Ponori Thewrewk Aurél tervezte.

Honlap: http://manapka.mcse.hu/adatlap/1100-01-083.html